nieuws Bestuurskracht

Notadokter: Ambtelijke bullshit

Op NOS Teletekst las ik recentelijk dat de kledingindustrie vanaf 2023 verantwoordelijk wordt voor het inzamelen en recyclen van afgedankte kleding (zie kader). Nu gaan gemeenten daar nog over. Aangestoken door dit goede nieuws was ik benieuwd naar de brief van de verantwoordelijke staatssecretaris aan de Tweede Kamer. Een bewinds­persoon zal goed nieuws ook wel goed verwoorden, dacht ik. Dat viel tegen.

Staatssecretaris Van Veldhoven wil de kledingindustrie prikkelen om verspilling van textiel tegen te gaan en hergebruik te stimuleren. Op 20 mei 2021 schreef zij daarover een brief aan de Tweede Kamer. Zo concreet als het bericht van Teletekst was, zo omslachtig zijn veel formuleringen in de brief en zo technisch is het taalgebruik. Van Veldhoven neemt ook een lange aanloop om tot haar goede nieuws te komen. Pas aan het eind van de brief kom je er iets over te weten; kranten zouden failliet gaan, als zij hun nieuws zo goed zouden verstoppen.

*Dit is het eerste deel van een artikel uit Publiek Denken 27: Sociaal Domein, op koers of op de klippen? Lees hier verder

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *