ParticipatieWijzer helpt gemeenten met burgerparticipatie

Welke participatiemethode is geschikt voor welk project of beleid? Wat doe je als inwoners met een initiatief komen? Voor gemeenten die inwoners willen betrekken bij beleid of een project heeft ProDemos in samenwerking met het ministerie van Binnenlandse Zaken en Konkrijksrelaties en Democratie in Actie (DiA) de ParticipatieWijzer ontwikkeld.

De ParticipatieWijzer is bedoeld voor gemeenteambtenaren, wethouders en raadsleden en helpt gemeenten om te gaan met initiatieven van burgers. Daarnaast gaat de wijzer in op de vraag waarom je als gemeente voor bepaalde participatiemethoden zou kiezen en geeft het inzicht in de manier waarop elk van de participatiemethoden bijdraagt aan een aantal democratische waarden van lokaal goed bestuur.

In de ParticipatieWijzer is speciaal aandacht voor het kiezen van de juiste combinatie van participatiemethoden. De democratie kan optimaal worden versterkt door een goede mix van methoden te kiezen. Op deze manier kunnen de voor- en nadelen van verschillende participatiemogelijkheden elkaar compenseren, stelt de wijzer.

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *