PBL: betrek burger bij leefomgevingsbeleid

De afgelopen jaren heeft de Nederlandse overheid het nodige beleid ontwikkeld om de grote leefomgevingsproblemen aan te pakken, maar een structurele kanteling is nog niet ingezet. Beleidsambities kunnen alleen slagen als de overheid aansluiting bij de burger weet te vinden, constateert het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in het rapport De balans van de leefomgeving.

Het gaat nog steeds niet goed met onze leefomgeving en de opgaven op het vlak van onder meer klimaat, natuur, grondstoffengebruik en woonomgeving worden alleen urgenter. Er is de afgelopen jaren veel beleid ontwikkeld om deze grote problemen aan te pakken, maar de burger is nog te weinig in beeld daarbij, stelt Hans Mommaas, directeur van het PBL. Het lukt de overheid maar mondjesmaat om burgers te betrekken bij het beleid. Tegelijkertijd wordt er juist veel van individuele burgers verwacht.

Uit het publieksonderzoek blijkt dat een meerderheid van de Nederlanders een betere leefomgeving belangrijk vindt, maar zich ook zorgen maakt om de betaalbaarheid van het beleid en om de verdeling van de lasten.

Lees hier De balans van de leefomgeving.

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *