‘Lef moet je altijd tonen in je werk als ambtenaar!’

Jolanda van Tongeren werd vorig jaar Ambtenaar van het Jaar. De jury koos de Strategisch adviseur business accounting van de gemeente Almere als winnaar van de PD Top 100 om hoe zij zoekt naar manieren om maatschappelijke opgaven en publieke belangen met elkaar in overeenstemming te brengen. Maar wat ziet zij zelf in een goede ambtenaar? We vroegen het aan de winnaar zelf.

Ken jij een collega die het verdient om de opvolger van Jolanda van Tongeren te worden? Nomineer deze dan voor de PD Top 100 2020!

Wanneer moet je als ambtenaar lef tonen?
Lef tonen is ook ergens voor gaan! Ik vind dat je altijd lef moet tonen of ergens voor te gaan en te geloven in de doelen die je, met je organisatie, hebt gesteld. Hierdoor kan je veel bereiken voor de inwoners van onze stad. Dit is ook meer out of the box denken en verbindingen leggen met partners in de stad, andere gemeenten en rijk zodat je meer met elkaar kan bereiken. Kortom lef moet je altijd tonen in je werk!

Wat is het belangrijkste verschil tussen werken in een private organisatie en ambtenaar zijn?
Ik heb jarenlang gewerkt bij een private organisatie en nu bijna 4 jaar als ambtenaar en ik zie vooral veel overeenkomsten. Zoals het projectmatig werken en het samen echt gaan voor een doel dat je wilt halen. Ook de mate van werkdruk is niet anders, in beide organisaties wordt er hard gewerkt. Het enige verschil is dat je het nu meer doet voor het maatschappelijke verkeer om resultaten te bereiken voor je inwoners en de leefbaarheid in je stad. En per saldo is er een betere work-life balance.

Ben je ambtenaar alleen op kantoor of ook daarbuiten?
Ik werk niet alleen op kantoor, maar ook zeker daarbuiten. Ik heb veel contacten met andere gemeenten die te maken hebben met gelijksoortige vraagstukken. Van elkaar kan je veel leren en samen werken aan deze vraagstukken. Daarnaast werk ik veel samen met mensen van de VNG, ministeries en accountants. De afwisseling tussen op kantoor zijn en werken met je collega’s en op pad zijn en met anderen samen te werken vind ik erg prettig!. Op dit moment werk ik helaas wel veel thuis door de corona-situatie.

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *