nieuws

1.8 miljard voor cyber security

De Europese Commissie gaat samen met overheden en bedrijven een publiek-privaat partnerschap aan dat in 2020 naar verwachting 1,8 miljard euro in cyberveiligheid zal hebben geïnvesteerd.

Brussel gaat in zee met industrie en overheden omdat 80 procent van alle bedrijven wel eens problemen met cybercriminaliteit heeft ondervonden. Het aantal cyberincidenten is vorig jaar met 38 procent gestegen.

De EU steekt 450 miljoen euro in het samenwerkingsverband, via het onderzoeksprogramma Horizon 2020. Dat bedrag moet vanuit de markt verdrievoudigd worden.

De Commissie gaat verder onderzoeken of cybersecuritybedrijven één Europese certificering kunnen aanvragen voor hun werk. Nu moeten bedrijven soms nog per land een apart certificaat aanvragen om hun producten te mogen verkopen.

Het Europees Parlement stemt woensdag over een cybersecurityrichtlijn waar in Europa al sinds 2013 over wordt gepraat. De richtlijn moet het makkelijker maken voor Europese landen om te reageren op grensoverschrijdende cybercriminaliteit.

Ook worden Europese bedrijven hierin verplicht om datalekken te melden. In Nederland bestaat al vergelijkbare wetgeving, die sinds dit jaar van kracht is (ANP)

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *