nieuws

18,8 Miljoen voor onderzoek naar duurzame samenwerking

Sociologen, psychologen, historici en filosofen van vijf Nederlandse universiteiten gaan onderzoek verrichten naar duurzame samenwerking als een middel om tot een veerkrachtige samenleving te komen. De wetenschappers werken samen in SCOOP (Sustainable Cooperation: Roadmaps to a Resilient Society), een van de zes projecten waarvan maandag bekend werd dat ze NWO-financiering krijgen van 18,8 miljoen.

Met het geld kunnen onderzoekers de komende tien jaar wetenschappelijk onderzoek verrichten naar ‘samenwerkingsverbanden’. Door samen te werken kunnen individuen resultaten bereiken die ze in hun eentje nooit kunnen realiseren. Maar waarom vallen sommige samenwerkingsverbanden uit elkaar, terwijl andere over lange periodes uitstekend blijven functioneren? Zijn onze huidige samenwerkingsverbanden bestand tegen ingrijpende maatschappelijke veranderingen zoals een vergrijzende bevolking, grootschalige migratie en de digitale revolutie?

Uit SCOOP moeten nieuwe oplossingen voortvloeien voor duurzame samenwerking rond zorg, werk en integratie. Het programma staat onder leiding van de hoogleraren Rafael Wittek (sociologie, RUG), Naomi Ellemers (psychologie, UU), Martin van Hees (filosofie, VU), Bas van Bavel (geschiedenis, UU), Tanja van der Lippe (sociologie, UU) en Russell Spears (psychologie, RUG).

Het onderzoek sluit aan op de NWA-route (Nationale Wetenschapsagenda, red.) Veerkrachtige en duurzame samenlevingen en de strategische thema’s Sustainable Society van de Rijksuniversiteit Groningen, tevens penvoerder van het project, en Institutions for Open Societies van de Universiteit Utrecht. Andere deelnemers zijn de Vrije Universiteit Amsterdam, de Radboud Universiteit Nijmegen en de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *