nieuws

22,5 miljoen extra voor circulaire initiatieven

Het kabinet trekt in 2019 22,5 miljoen euro extra uit voor duurzame en circulaire initiatieven. Het doel is om in 2050 van Nederland een circulaire economie te maken. Dat maakte staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) woensdag op de Dag van de Duurzaamheid bekend. Het geld komt uit de envelop van 300 miljoen euro die het kabinet jaarlijks beschikbaar stelt voor klimaat.

De besteding van de 22,5 miljoen euro ziet er als volgt uit :

– Voor het stimuleren van hergebruik van kunststoffen en consumptiegoederen ligt 10 miljoen euro klaar. Daarmee kunnen bedrijven en kennisinstellingen samenwerken om producten duurzamer te ontwerpen en recyclen.  Ook wil het kabinet nieuwe milieustraten, circulaire ambachtscentra en innovatieve sorteerinstallaties realiseren. Zo kan de hele keten van bijvoorbeeld textiel en plastic verpakkingen zich verduurzamen.

– Recycling van asfalt, beton en staal kan rekenen op 5 miljoen euro. Rijkswaterstaat voert testen uit, bijvoorbeeld door teststroken op de weg aan te leggen met duurzame asfaltmengsels. Daarnaast onderzoekt Rijkswaterstaat samen met ProRail hoe staal duurzamer kan worden geproduceerd en toegepast in de infrastructuur.

– Om klimaatneutraal en duurzaam inkopen te bevorderen, stelt het kabinet 7,5 miljoen euro beschikbaar. Daarmee kunnen overheden en organisaties in de zorgsector beter duurzaam inkopen. Verder vinden er proefprojecten plaats met CO2-schaduwprijzen.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *