nieuws

40 Miljoen voor aansluiting mbo op regionaal bedrijfsleven

Zes samenwerkingsprojecten van mbo-scholen  en bedrijven krijgen ruim 40 miljoen euro om innovaties in onderwijsprogramma’s een plek te geven. Minister Bussemaker van OCW heeft vandaag bekend gemaakt welke projecten geld krijgen uit de vierde ronde van het regionaal investeringsfonds mbo. Zij maakt hiervoor 12,8 miljoen euro vrij, het bedrijfsleven en de regionale overheden vullen dit bedrag aan tot ruim 40 miljoen euro.

De aanvragen van deze ronde komen onder meer vanuit de techniek en de aansluiting op de arbeidsmarkt voor kwetsbare jongeren. Zoals ROC Nijmegen die samen met logistieke bedrijven in de regio zich richt op innovatie binnen een loopbaan in de logistiek. ROC van Flevoland (zie foto) wil met de subsidie binnen de PPS TechPack onder andere 100 extra technici laten afstuderen. Het Drenthe College gaat met instellingen en bedrijven in de regio zijn zorgopleidingen beter laten aansluiten op de specifieke behoeften in de regio, zoals een sterke vergrijzing en ontgroening. En de Leidse instrumentmakers School wil zorgen voor een mbo-opleiding die zich richt op instrumentatie en onderdelen voor de ruimtevaart en astronomie.

Ook is er een aantal aanvragen gericht op entreeonderwijs, zoals Gilde opleidingen die in co-creatie met het bedrijfsleven de entreeopleiding voor kwetsbare jongeren, anderstaligen en langdurig werklozen vorm gaat geven. Hiermee kunnen de opleidingen snel op de regionale behoeft van het bedrijfsleven inspelen. U vindt alle gehonoreerde projectvoorstellen in dit overzicht.

In de periode 2014-2017 stelt minister Bussemaker in totaal circa 100 miljoen euro voor innovatieve samenwerking in het beroepsonderwijs beschikbaar. Daarvan is tot nu toe nu circa 65 miljoen euro toegekend. De toekenning kent als voorwaarde dat de subsidie door regionale overheden en het bedrijfsleven wordt aangevuld met twee derde cofinanciering.

Samenwerkingsverbanden van scholen en bedrijven hebben volgend jaar nog twee mogelijkheden om een plan in te dienen voor het fonds. De eerstvolgende aanvraagperiode is januari 2017.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *