nieuws

70 Procent wethouders verwacht moeilijk nieuwe baan te vinden

70 Procent van de Nederlandse wethouders verwacht dat het moeilijk zal zijn om een nieuwe baan te vinden na het wethouderschap. Dat blijkt uit een door de Wethoudersvereniging uitgevoerde enquête. De praktijk geeft ze daarin volgens de Wethoudersvereniging grotendeels gelijk.

‘Door het hoge publieke profiel in de (sociale) media en bij een gemiddelde leeftijd van 56 jaar komen voormalige wethouders steeds vaker moeilijk aan een nieuwe baan. Waar de publieke opinie spreekt over een baantjescarrousel, is de praktijk duidelijk anders’, aldus voorzitter Arne Weverling.’ Wethouders halen hun voldoening vooral uit hun bijdrage aan de samenleving. Zij maken daarvoor lange werkweken, vaak ten koste van hun privéleven. Aan deze werkhouding zal het dus niet liggen’, aldus Weverling.

Niettemin blijkt uit de enquête dat zonder het vangnet van de uitkeringsregeling bijna twee derde van de wethouders de overstap naar deze politieke functie niet zou hebben gemaakt. Veel wethouders geven aan dat zij het een gemis vinden dat er geen cao voor politieke bestuurders is en er eenzijdig versoberingen kunnen worden aangebracht.

De Wethoudersvereniging heeft samen met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, het Interprovinciaal Overleg, de Unie van Waterschappen, het Genootschap van Burgemeesters, de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden, de Vereniging van Dagelijks Bestuurders Waterschappen en de Vereniging van Voorzitters Waterschappen in een brief aan de Tweede Kamer aandacht gevraagd voor de bijzondere (rechts)positie van politieke ambtsdragers. De brief vindt u via www.wethoudersvereniging.nl.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *