nieuws

Anoniem solliciteren succesvol bij gemeente Den Haag

De gemeente Den Haag heeft een pilot laten uitvoeren met anoniem solliciteren. De belangrijkste conclusies, aldus de gemeente: tijdens de pilotperiode hebben meer bi-culturele sollicitanten gesolliciteerd en zijn meer bi-culturele sollicitanten uitgenodigd en aangenomen. Een bi-culturele sollicitant is iemand met een gemengde culturele achtergrond.

Aanleiding voor de pilot waren de uitkomsten van het onderzoek ‘Op afkomst afgewezen, onderzoek naar discriminatie op de Haagse arbeidsmarkt’. Dit onderzoek  toonde aan dat met name Marokkaans-Nederlandse en Hindoestaans-Nederlandse sollicitanten minder kans hebben om te worden uitgenodigd dan autochtone sollicitanten.

Uit een enquête onder de sollicitanten blijkt dat anoniem solliciteren het gevoel bij bi-culturele sollicitanten versterkt dat zij om hun kwaliteiten en ervaring worden uitgenodigd. Dit komt ook het imago van de gemeente Den Haag ten goede, bi-culturele sollicitanten zien de gemeente als een organisatie die gelijkwaardigheid hoog in het vaandel heeft.

In meer Nederlandse gemeenten – waaronder in Zwolle, Utrecht en Arnhem – is een experiment gehouden met anoniem solliciteren. Niet altijd met evenveel succes overigens. In Utrecht, bijvoorbeeld, heeft deze niet geleid tot het aannemen van meer niet-westerse sollicitanten.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *