nieuws

Bij de gemeente verdienen vrouwen meer dan mannen

In 2018 zou het niet meer dan logisch moeten zijn dat vrouwen en mannen hetzelfde salaris krijgen. Toch verdienen vrouwen nog altijd gemiddeld vijftien procent minder dan mannelijke collega’s. Soms is daar een goede reden voor, bijvoorbeeld omdat vrouwen vaker in deeltijd werken, maar dat is lang niet altijd het geval.

Uit de jaarlijkse Personeelsmonitor 2017 van het A+O fonds Gemeenten blijkt nu dat vrouwen die bij gemeentekantoren werken voor het eerst iets meer verdienen dan hun mannelijke collega’s.

Maandsalaris
Het gemiddelde bruto maandsalaris van vrouwen bedroeg vorig jaar 3679 euro, 26 euro meer dan de 3653 euro die mannelijke gemeenteambtenaren mee naar huis namen. Uit de Personeelsmonitor blijkt ook dat het percentage vrouwelijke leidinggevenden bij gemeentehuizen is gestegen, van 37 procent in 2016, naar 40 procent afgelopen jaar. Maar dat aandeel stijgt al jaren, in 2013 was nog 31 procent van de leidinggevenden vrouw

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

  1. Volgens mij zegt dit onderzoek nét niets. De discussie is toch niet wie er binnen een organisatie het meest verdienen; mannen of vrouwen, maar wie er meer verdienen binnen dezelfde of vergelijkbare functies. Bovenstaande uitgangspunt lijtkt me anders ook gelden voor kapperszaken, verpleegtehuizen, personeel in modewinkels etc.

  2. Ben wel benieuwd naar het onderzoek. Het gaat natuurlijk niet (alleen) om het absolute maandsalaris, maar om gelijke betaling voor dezelfde arbeid.
    Een verklaring zou kunnen zijn dat er meer vrouwen in hogere functies zitten. Meer informatie is dan zeer verhelderend.

  3. Deze begrijp ik niet goed. Verdienen vrouwen meer met hetzelfde werk? Dat lijkt me niet.

    Ik kan mij voorstellen dat er meer vrouwen werken in de middel- en hogere salarisschalen dan in de van oorsprong door mannen bevolkte lagere salarisschalen (groenclub, stratenmakers, afvalinzameling enz). Dan krijg je vanzelfsprekend een ander gemiddelde maar zegt het niet veel. Het is pas nieuws als mannen en vrouwen voor hetzelfde werk hetzelfde verdienen.