nieuws

CBS en gemeente Eindhoven lanceren CBS Urban Data Center

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en de gemeente Eindhoven hebben vorige week het CBS Urban Data Center/Eindhoven gelanceerd. Dit samenwerkingsverband combineert de kennis van CBS over onder meer data-infrastructuur, dataverwerking en privacy met de ambitie van de gemeente Eindhoven om zich te ontwikkelen tot een datagestuurde smart society. De samenwerking past in de ambitie van Eindhoven om zich te ontwikkelen tot een smart society, een stad die optimaal gebruik maakt van de kracht van onder meer technologie en design(-denken) ten bate van haar inwoners. 
Het CBS UDC/E gaat van start met een portefeuille van 10 projecten, waaronder het samenstellen van buurtgerichte informatie, het verrijken van de gegevens over bedrijven om bijvoorbeeld leegstand beter inzichtelijk te maken en het inzichtelijk maken van bezoekersstromen. Deze kunnen dan worden afgezet tegen bijvoorbeeld de omzetontwikkeling in de binnenstad, zodat Eindhoven de beleidsdoelstellingen ten aanzien van de detailhandel en de horeca kan monitoren.Eén van de speerpunten is het vertalen van nationale cijfers naar cijfers over Eindhoven, waarmee het CBS Urban Data Center/Eindhoven ook de regionale implicaties van ontwikkelingen in de samenleving inzichtelijk zal maken. Voor deze regionale vertaalslag levert CBS expertise over de inzet van nieuwe (big) databronnen en de integratie van de data van de gemeente Eindhoven met CBS-data.
 

Ook andere gemeenten hebben interesse getoond om kennis en expertise te delen binnen een Urban Data Center. Zo heeft de gemeente Heerlen op 20 september besloten om nog dit jaar samen met CBS een Urban Data Center/Heerlen op te zetten.  Met enkele andere gemeenten is CBS over het opzetten van een Urban Data Center in gesprek.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *