nieuws

Den Haag wil gasloos

De gemeente Den Haag wil overstappen van aardgas naar aardwarmte uit eigen bodem. De Haagse ondergrond biedt daar unieke kansen toe. Waar aardwarmte geen optie is, geeft het college ruim baan aan duurzame initiatieven – zoals energie uit zon, wind of warmtepompen – van particulieren en collectieven in de stad. Verder zet het gemeentebestuur in op nieuwbouw zonder gasaansluiting en grootschalige isolatie van de bestaande gebouwen. Tezamen vormt dat de kern van de college-aanpak om aardgas in 2040 in Den Haag volledig te vervangen door duurzame warmte, met behoud van kwaliteit, betrouwbaarheid en betaalbaarheid.

Meer dan de helft van de energie die Den Haag jaarlijks verbruikt wordt opgewekt door het verbranden van aardgas. Het gas wordt hoofdzakelijk gebruikt om gebouwen te verwarmen, te douchen en te koken. Alles bij elkaar is het gasverbruik goed voor 43 procent van de jaarlijkse Haagse CO2-uitstoot. Duurzaam netwerk

De aardwarmte moet aan de gebruikers in de stad geleverd worden via netwerken van ondergrondse leidingen. Op dit moment hebben warmtenetten in het Centrum, Ypenburg en Wateringse Veld zo’n 18.000 aansluitingen, maar die warmte is nu nog gasgestookt.

De ‘warmtestrategie’ die het college naar de gemeenteraad stuurt benadrukt dat er tempo gemaakt moet worden. Om tot aan 2040 alle Haagse huizen gasloos en duurzaam te maken moeten er vanaf  jaarlijks gemiddeld 10.000 woningen worden aangepakt. Het college kiest voor een meersporenstrategie, door tot 2030 de warmtenetwerken uit te breiden tot 100.000 aansluitingen en parallel daaraan alle overige bestaande woningen individueel of in klein collectief te verduurzamen. Nieuwe woningen worden ondertussen standaard duurzaam en ‘gasloos’ – zonder gasaansluiting – gebouwd en bestaande bouw moet grootschalig worden geïsoleerd.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *