nieuws

Dijksma gaat 'plastic soep' opruimen

Staatssecretaris Dijksma van Infrastructuur en Milieu wil meehelpen om de ‘plastic soep’ in de Noordzee op te ruimen. Ze trekt een half miljoen euro uit om samen The Ocean Cleanup het komende jaar de eerste testen te doen. Het groeiende probleem van de drijvende vuilnisbelten op de oceanen bedreigt niet alleen het leven in de zee, het plastic breekt ook af tot voor de mens gevaarlijke microplastics, stelt de staatsecretaris.

Het prototype wordt door offshore bedrijf Boskalis vanuit de haven van Scheveningen naar de Noordzee overgebracht. 23 kilometer vanuit de kust zal de 100 meter lange opstelling het komende jaar worden getest. Sensoren gaan meten of de bewegingen van de drijvende barrières zich net zo gedragen als vooraf is berekend en of deze bestand zijn tegen extreme weersomstandigheden. Hoewel er tijdens de test mogelijk wel een kleine hoeveelheid plastic afval uit de Noordzee wordt opgevist, is dit niet het voornaamste doel van dit prototype.
De volgende stap is een eerste functionele plasticopruimer van 2 kilometer lengte die waarschijnlijk in de tweede helft van 2017 voor de Japanse kust wordt geplaatst. Vanaf 2020 staat een systeem van 100 kilometer gepland tussen Hawaï en Californië, die in 10 jaar de helft van het plastic in het Noordelijke deel van de Stille Oceaan moet gaan opruimen.

De proef is mogelijk door 1,5 miljoen euro die door The Ocean Cleanup is opgehaald. De ministeries van Infrastructuur en Milieu en Economische Zaken dragen samen 500 duizend euro bij, net als het bedrijf Boskalis.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *