nieuws

Eerste en Tweede Kamer willen bezinning op parlementair stelsel

De voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer verzoeken premier Rutte in een gezamenlijke brief een ‘Staatscommissie Bezinning Parlementair Stelsel’ in te stellen. Dat stelt de Volkskrant op haar website.

De staatscommissie moet antwoord geven op de vraag of het parlementair stelsel ‘voldoende toekomstbestendig is’, en zo niet, ‘voorstellen doen voor aanpassingen’. Beide Kamers zijn tot de conclusie gekomen dat ‘bezinning over verkiezing, taken, positie en functioneren van het parlementair stelsel en de parlementaire democratie gewenst is’.

Uit onderzoeken blijkt dat burgers meer betrokkenheid bij de politiek willen. Europese besluitvorming wordt steeds belangrijker. Decentralisaties geven andere verhoudingen tussen overheden. De beweeglijkheid van de kiezer is sterk toegenomen. En digitalisering en sociale media hebben ‘onmiskenbaar invloed’ op de representatieve democratie.

De brief wordt vandaag bij de stemmingen in de Tweede Kamer afgehamerd en aanstaande dinsdag in de Eerste Kamer. Daarna moet Rutte reageren. Hij heeft eerder gezegd steun te verlenen aan de totstandkoming van een dergelijke commissie, mits het initiatief uit beide Kamers zou komen.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *