nieuws

Eerste jaarrapportage integriteit BZK

Op het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties zijn vorig jaar 25 meldingen behandeld van integriteitsschendingen door ambtenaren. Dat blijkt uit de eerste jaarrapportage van de integriteitscoördinator van BZK.

Veertien keer werd de melding aangetoond. Misbruik van bedrijfsmiddelen voor privé-doelen kwam het meeste voor, zoals van een dienstauto, de OV-kaart, een mobiele telefoon of tablet. Zes meldingen gingen over ongewenste omgangsvormen. Drie keer is aangifte gedaan bij de politie, een keer volgde strafontslag, een keer voorwaardelijk strafontslag en een keer een berisping. De andere zaken zijn intern afgehandeld, bijvoorbeeld met een waarschuwing. Daarnaast werden soms interne procedures veranderd om ongewenste situaties te voorkomen.

Het ministerie van BZK is een middelgroot departement met ongeveer 7.100 medewerkers (AIVD niet meegerekend). De integriteitscijfers werden de afgelopen jaren al verwerkt in de jaarlijkse rapportage over de bedrijfsvoering van het rijk. Nu is er voor gekozen om de eigen BZK-rapportage intern en extern apart te publiceren. Zo legt het ministerie in het openbaar verantwoording af en krijgt het onderwerp intern nog meer aandacht.

 

 

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *