nieuws

EU lidstaten tekenen voor meer internationaal spoorgoederenverkeer

Tijdens het driedaagse congres TEN-T van 20-22 juni in Rotterdam hebben de 28 lidstaten van de EU samen met Noorwegen en Zwitserland gesproken over het grensoverschrijdend vervoer van goederen. In een speciale verklaring hebben de ministers van deze landen nu vastgelegd dat dit spoorgoederenvervoer op korte termijn moet worden verbeterd samen met de spoorsector, zoals de beheerders van het spoor, de vervoerders, goederenterminals, verladers en de industrie.

De sector heeft in een sectorbrede verklaring toegezegd zich in te gaan zetten voor het verder ontwikkelen van de reeds bestaande spoorgoederencorridors oftewel de hoofdroutes voor internationale goederentreinen. Dit moet het voor alle partijen makkelijker maken goederen met vrachttreinen over het Europese continent te vervoeren. Er zijn nu negen corridors die kris-kras door Europa lopen die elk één vast loket heeft om door alle landen te kunnen rijden, zoals bijvoorbeeld van Rotterdam naar Genua.

Nieuw spoor in Limburg voor meer grensoverschrijdende treinen
Tussen Luik, Maastricht en Aken kan een directe treinverbinding komen, nu een belangrijk spoortraject tussen Heerlen en Landgraaf wordt verdubbeld. Daarover heeft het ministerie van Infrastructuur en Milieu afspraken gemaakt met regiobestuurders tijdens de internationale spoorconferentie TEN-T dagen in Rotterdam. De provincie Limburg en IenM investeren samen 58 miljoen euro in de benodigde uitbreiding van het spoor. Dit maakt de weg vrij voor goede internationale verbindingen in de regio op korte termijn en nog snellere intercity verbindingen op de langere termijn. Spoorvervoerders maken nu plannen voor een drielandentrein, die Limburg direct verbindt met Duitsland en België.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *