nieuws

Europese natuurbescherming blijft intact

De Europese Habitat-richtlijn is effectief en blijft intact; een opsteker voor de natuur een domper voor de boerenlobby en de industrie. Half juni lekte via de website Euractiv een rapport uit van een onafhankelijke groep consultants die in opdracht van de Europese Commissie naar de Habitat- en vogelrichtlijnen hadden gekeken. Het rapport was al in januari opgeleverd, maar in Brussel in de la blijven liggen. Hun conclusie: prima wetgeving, niets aan doen, hoogstens moeten landen geholpen worden om de regels te handhaven en implementeren. Het was een enorme opsteker voor de natuurbeweging, die haar gelijk bevestigd zag en een nederlaag voor de boeren en industrie.

Nederland was voorstander van een fitnesscheck. Natuurorganisaties waren echter bang dat het bestaande stelsel van regels onderuit zou worden gehaald. Het stuk werd gelekt op de dag dat in het Europarlement in debat ging over de Habitat- en vogelrichtlijn met Eurocommissaris Frans Timmermans die de ‘fitness-check’ moeten begeleiden.

Maar in Brussel was het wantrouwen groot. Natuurorganisaties tekenden protest aan, er kwamen vanuit heel Europa meer dan een half miljoen reacties van verontruste burgers. Ook landen als Spanje, Frankrijk en Duitsland waren tegen het openbreken van de regelgeving. Al snel werd duidelijk dat de weerstand te groot was om echt veranderingen door te voeren.

Download hier het rapport de Habitat- en vogelrichtlijnen

Bron: Elsevier en Duurzaam Nieuws

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *