nieuws

22 Gemeenten experimenteren met centraal stemmen tellen

Bij de komende gemeenteraadsverkiezingen gaan 22 gemeenten experimenteren met het centraal tellen van stemmen. Dat betekent dat er na het sluiten van de stembussen uitsluitend op lijstniveau geteld wordt. Het stembureau telt dus niet de stemmen die op afzonderlijke kandidaten zijn uitgebracht. Dat gebeurt de volgende dag op een centrale locatie, door een daarvoor in te stellen gemeentelijk stembureau, en door tellers die er niet al een lange werkdag op hebben zitten.

Alle tellers werken onder verantwoordelijkheid van het gemeentelijk stembureau. Het gemeentelijk stembureau stelt van elk stembureau de uitslag vast. Als het gemeentelijk stembureau er zeker van is dat de stemopneming juist is uitgevoerd, maakt dit het proces-verbaal van de stemopneming voor de gemeente op.

Het experiment vindt plaats volgens de Tijdelijke experimentenwet stembiljetten en centrale stemopneming. Doel is  om te bekijken of het tellen van stemmen efficiënter en betrouwbaarder kan. De 22 gemeenten die meedoen aan het experiment zijn: Assen, Borne, Deventer, Dronten, Elburg, Enschede, Harlingen, Heerlen, Hof van Twente, Hollands Kroon, Houten, Kampen, Losser, Nijmegen, Olst-Wijhe, Ouder-Amstel, Putten, Raalte, Rhenen, Rotterdam, Twenterand en Zuidplas.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *