nieuws

Haaglanden de innovatiefste regio

Hoe betrek je jongeren van nu bij de lokale politiek? Hoe creëer je maatwerk, zodat iedereen passende oplossingen krijgt aangeboden? En hoe zorgen we voor infrastructuur die past bij de toekomst? Het zijn uitdagingen die de secretarissen van 9 regionale gemeenten en het hoogheemraadschap meegaven aan bezoekers van startconferentie ‘Doe mee en maak Haaglanden de innovatiefste regio’ op 25 januari in de Dutch Innovation Factory in Zoetermeer.

De gemeenten in Haaglanden en het hoogheemraadschap Delfland volgen technologische ontwikkelingen op de voet. Ze werken alleen en samen aan innovatieve oplossingen, onder meer op de thema’s smart government (dienstverlening en bedrijfsvoering), smart politics (bestuurlijke vernieuwing) en smart city (leefbare stad). De startconferentie was de eerste van vijf stappen om de verbinding in de regio te versterken en innovatie verder te brengen. Een idee dat goed werkt bij de ene gemeente, kan tenslotte inspireren binnen de regio. Met als doel maatschappelijke uitdagingen en ontwikkelingen het hoofd te kunnen bieden.

Een robot die bezoekers ontvangt, slimme lantaarnpalen met technische snufjes of vernieuwende manier om energie op te wekken. Het zijn maar drie voorbeelden van de aanwezige innovatieve initiatieven. De middag werd afgesloten met een inspiratieboost van futurist en trendwatcher Richard van Hooijdonk. Ook zijn toekomstbeeld geeft stof tot nadenken, want wat is er bijvoorbeeld nog meer mogelijk in samenwerkingen tussen lokale overheid, jongeren, bedrijven, zorg en het onderwijs?

Op 24 januari 2019 wordt een tweede conferentie georganiseerd. In de tussentijd moeten er stappen gezet worden. Met aan de ene kant het zoeken naar oplossingen voor de uitdagingen, en aan de andere kant het voortbouwen op bestaande innovaties. Eén ding is zeker: inspiratie genoeg bij de gemeenten en het hoogheemraadschap, om met elkaar te bouwen aan een toekomstbestendige, innovatiefste regio.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *