nieuws

Ien Dales Integriteitsaward 2016 naar provinciale Werkgroep Integriteit Limburg

Olav Welling, directeur Ambtenaar & Organisatie van het ministerie van BZK, heeft vorige week de Ien Dales Integriteitsaward 2016 overhandigd aan Rick Duiveman, voorzitter van de provinciale Werkgroep Integriteit Limburg. De award is voor de hele Werkgroep, die in 2012 is ingesteld door Theo Bovens, de Limburgse Commissaris van de Koning. De Werkgroep is een uitbreiding van een in 2006 in Zuid-Limburg gestart initiatief voor de integriteitsbevordering. De belangrijkste taak is het verhogen van de integriteitsvolwassenheid van het openbaar bestuur in Limburg en het scheppen van een gemeenschappelijk integriteitskader.

De uitreiking vond plaats tijdens het Jaarcongres van de vijf leerstoelen van het CAOP in Utrecht. De Ien Dales Leerstoel is verbonden aan de Universiteit Leiden, Faculteit Governance and Global Affairs.

De jury vindt dat ‘het in gezamenlijkheid door de Werkgroep ontwikkelde integriteitsbeleid wordt vertaald naar de praktijk en het gesprek over integriteit bevordert. Het biedt daardoor een uitstekend handelingsperspectief aan bestuurders, volksvertegenwoordigers en individuele ambtenaren op het gebied van integriteit. De Werkgroep heeft een infrastructuur met een vertrouwenspersoon voor bestuurders en een contactpersoon van elke deelnemende organisatie, en een vorm van samenwerken voor de integriteitsbevordering ontwikkeld, die uniek is in Nederland en daarmee als voorbeeld wordt aangemerkt.’

De Ien Dales Leerstoel beheert het erfgoed van C.I. Dales, oud-minister van Binnenlandse Zaken (zie foto). De leerstoel richt zich op de facilitering van onderwijs en onderzoek en stimuleert het debat binnen de leeropdracht ‘de overheid als arbeidsorganisatie’. Het onderwerp ‘integriteit’ is daarbij belangrijk. Op verzoek van de minister van BZK kent de leerstoel de Ien Dales Integriteitsaward toe. De winnaar moet zich op meerdere vlakken onderscheiden in de manier waarop hij zijn functie uitoefent. Denk aan publicaties, kwalificaties, verdiensten of gedachten over ‘vraagstukken op het snijvlak van integriteit en goed bestuur’.

De award bestaat uit een bronzen beeldje van Ien Dales en een geldsom voor een activiteit, die de integriteit in de publieke sector bevordert. De vorige awards zijn toegekend aan personen werkzaam in het Openbaar bestuur van Curaçao en bij UWV, Politie en Defensie.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *