nieuws

Internationaal cultuurbeleid schept brug naar de wereld

Nederland is van plan om met culturele middelen iets te doen tegen de ‘ring van instabiliteit rond Europa’. Dat schrijven de ministers Koenders (Buitenlandse Zaken) en Bussemaker (Cultuur) vandaag in hun brief over Internationaal Cultuurbeleid voor de periode 2017-2020.

‘Nederland heeft een krachtige en innovatieve cultuur. Onze identiteit en normen en waarden worden er sterk mee uitgedrukt. Het creëert ook een broodnodige brug naar de rest van de wereld, aldus minister Koenders.

Internationale uitwisseling is belangrijk voor een krachtige cultuursector, die in het buitenland wordt gezien en gewaardeerd. Voor de totstandkoming van veel cultureel aanbod en projecten is internationale samenwerking en kennisuitwisseling een noodzakelijke voorwaarde, zoals bij coproducties in de film of een vertaling van een boek van een buitenlandse auteur. Internationaal cultuurbeleid vraagt om een veelzijdige benadering, waarin een kwalitatief sterke cultuursector, een integrale inzet op de verbindende rol van cultuur en een effectieve inzet van cultuur in de moderne diplomatie een leidende rol kan spelen.

Duurzame samenwerking is één van de pijlers van het nieuwe beleid. Koenders en  Bussemaker gaan voor het eerst samen investeren in culturele projecten in zeven landen rond Europa: Egypte, Mali, Rusland, Palestijnse gebieden, Libanon, Marokko en Turkije. Voor duurzame samenwerking trekt Buitenlandse Zaken jaarlijks 7 miljoen euro uit, als onderdeel van de totale begroting voor internationaal cultuurbeleid van 18 miljoen euro per jaar. ‘Culturele samenwerking kan een wezenlijke bijdrage leveren aan een veilige, rechtvaardige en toekomstbestendige wereld’, zegt Koenders.

Recent hebben Nederlanders bijvoorbeeld deelgenomen aan Mideast Creatives in Libanon. Lokale kunstenaars hebben samen met de Nederlandse kunstenaars onder andere een bomkelder heringericht. Door de interactie tussen designers, gamedesigners, muzikanten en schrijvers worden de banden tussen Libanon en Nederland vergroot. Een ander voorbeeld is What Design Can Do, een grote internationale conferentie eind juni in Amsterdam waarop designers uit de hele wereld nadenken over het verbeteren van de omstandigheden van vluchtelingen.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *