nieuws

Jury Joke Smitprijs bekend

Op 8 december 2021 wordt de Joke Smit oeuvreprijs 2021 uitgereikt. De Joke Smitprijs is een regeringsprijs die elke twee jaar naar een persoon of organisatie gaat die zich inzet op het gebied van vrouwenemancipatie. De jury die minister Van Engelshoven (OCW) adviseert over de toekenning van de Joke Smitprijs is bekend. Deze bestaat uit Nadia Moussaid, Lisa Loeb, Yeliz Çiçek, Niels Spierings en Marie Lotte Hagen.

Juryvoorzitter Nadia Moussaid is presentator en programmamaker. Niels Spierings is  universitair hoofddocent sociologie aan de Radboud Universiteit en doet onderzoek naar gender- en seksuele emancipatie in West-Europa. Marie Lotte Hagen is schrijver, redacteur en oprichter van het feministische platform DAMN, HONEY. Lisa Loeb is cabaretier, zangeres, acteur en winnaar van de meest recente editie van het televisieprogramma De slimste mens. Yeliz Çiçek is hoofdredacteur van Linda.Meiden.

De Joke Smitprijs is vernoemd naar feminist, politica en journalist/publicist Joke Smit (1933 – 1981). Met haar artikel Het onbehagen bij de vrouw (1967) gaf ze het startsein voor de tweede feministische golf in Nederland. Eerdere winnaars waren onder andere  SER-voorzitter Mariëtte Hamer (2019) en  emeritus hoogleraar sociale en culturele antropologie Gloria Wekker (2017, zie foto)

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *