nieuws

Luchtvervuiling houdt niet op bij de grens

Nederlands gaat meewerken aan het programma Batumi Action for Cleaner Air, een aanpak van alle landen op het Europese continent om luchtverontreiniging verder terug te dringen. Luchtvervuiling houdt immers niet op bij de grens. Samenwerking met andere landen is nodig om het probleem goed aan te kunnen pakken. De Nederlandse ervaring met het verbeteren van luchtkwaliteit en kennis over meetmodellen moeten andere landen gaan helpen. Vooral in oostelijk Europa is nog veel winst te halen met een goed luchtkwaliteitsbeleid.

Meer dan de helft van de vervuiling in Nederland komt volgens staatssecretaris Dijksma van Infrastructuur en Milieu aangewaaid uit het buitenland. Nederland gaat dus profiteren van deze Europese deal. ‘Naast kennis van het RIVM en het KNMI met het maken van betrouwbare modellen, gaat Nederland ook voorbeelden inbrengen hoe wij ons vervoer vergroenen, zoals de afspraak die ik onlangs met de OV bedrijven maakte dat alle bussen in 2025 elektrisch zijn.’

Klik hier voor meer informatie over het programma Batumi Action for Cleaner Air

Het VN-rapport Towards Cleaner Air dat begin juni verscheen concludeert dat het luchtbeleid voor heel Europa goede resultaten heeft opgeleverd: de lucht is schoner en de omgevingskwaliteit is beter. Minder uitstoot door schoner verkeer en schonere industrie heeft ervoor gezorgd dat de gemiddelde levensverwachting in Europa met twaalf maanden is toegenomen. Het rapport stelt dat een verdere verbetering mogelijk is met een internationale aanpak.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *