nieuws

Metropoolregio Rotterdam-Den Haag investeert in vernieuwen

De Metropoolregio Rotterdam-Den Haag gaat de komende tien jaar tussen de 12 en 15 miljard euro investeren, onder andere in robotisering, 3D‐printing, deltatechnologie en big data. Ook het ontwikkelen van duurzame, gezonde en betaalbare woon- en leefgebieden en de aanleg van slimme energygrids staan op het prioriteitenlijstje.

De investering vindt plaats in het kader van het programma ‘Investeren in vernieuwen’, dat woensdag aan minister-president Rutte is gepresenteerd, en moet gezamenlijk worden opgebracht door het bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheden. Naast de noodzakelijke vernieuwing van de economie levert deze tussen de 25.000 en 50.000 banen op in de regio.

‘Investeren in vernieuwen’ bestaat uit 150 concrete projecten die zijn aangedragen door de betrokken gemeenten, de provincie, kennisinstellingen en het bedrijfsleven. Volgens de OESO kan een dergelijk investeringsprogramma leiden tot 2 tot 4 procent extra economische groei. De plannen versterken de regio op vier gebieden: nieuwe economie, nieuwe energie, nieuwe verbindingen en nieuwe stad. Voorbeelden van projecten zijn:
– Het versterken van de infrastructuur en de voorzieningen op de campussen van Delft en Leiden met als doel het aantrekken en behouden van toptalent;
– Het opzetten van proeftuinen voor bedrijven en wetenschappers (fieldlabs) als aanjagers van economische vernieuwing die ruimte bieden voor het ontwikkelen, testen en demonstreren van nieuwe technologieën, producten en innovaties. Zoals robotisering, 3d‐printing en big dataprocessing.;
– Het aanleggen van nieuwe of verbeterde verbindingen met hoogwaardig openbaar vervoer, zoals volledige viersporigheid tussen Rotterdam en Den Haag en lightrailuitbreiding;
– Omvorming van oude wijken naar duurzame, gezonde en betaalbare woon- en leefgebieden en de aanleg van slimme energygrids.

Op www.investeringsprogramma.nl staan alle 150 projecten overzichtelijk bij elkaar. Ze zijn met de daar te downloaden app op een interactieve kaart te bekijken.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *