nieuws

Miljoenennota moet eenvoudiger

De Miljoenennota moet eenvoudiger. En dan met name de manier waarop deze wordt gepresenteerd. Dat vindt 48 procent van de Nederlanders, aldus onderzoek van SNS.

Als Nederlanders nadenken over hoe het eenvoudiger kan, komt een online tool vergelijkbaar met de Kieswijzer als beste uit de bus (41 procent). Op die manier kan iedereen de veranderingen op persoonlijk niveau duidelijk inzien. Het samenvatten van de Miljoenennota op een paar simpele post-its komt op de tweede plaats (34 procent), gevolgd door een interactieve app voor je smartphone (26 procent). Eén op de vijf Nederlanders (21 procent) lijkt het zelfs een goed idee om de Miljoenennota weer te geven in de vorm van een documentairefilm.

Ook is er behoefte om de presentatie van de Troonrede te optimaliseren. Om meer aansluiting bij het volk te vinden zou het voornaamste verbeterpunt nog eenvoudiger taalgebruik zijn (64 procent), zodat iedereen begrijpt wat er gezegd wordt. Ook ondersteunend beeldmateriaal is een waardevolle aanvulling (35 procent), evenals de toevoeging van een Publieke Tribune (25 procent) zoals we die kennen in een rechtbank.

Het onderzoek is uitgevoerd door Panelwizard in opdracht van SNS in september 2017 onder 1.042 Nederlanders van 16 jaar en ouder. Bij de selectie van de respondenten is rekening gehouden met een representatieve spreiding wat betreft leeftijd, gezinssituatie, arbeidsparticipatie en opleiding.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *