nieuws

Minister Kamp presenteert Energieagenda

Nederland heeft zich gecommitteerd aan de afspraken van het klimaatakkoord van Parijs.  Dat betekent een drastische beperking van de CO2-uitstoot naar bijna 0 in 2050. Het kabinet zet in op het terugbrengen van de energievraag door middel van energiebesparing en het terugdringen van het gebruik van aardgas. Dat blijkt uit de Energieagenda die minister Kamp van Economische zaken gisteren heeft gepresenteerd.

Kamp wil een breed pakket aan maatregelen inzetten om dit te bereiken. Zo wil hij kijken hoe de verwarming van woningen, gebouwen en tuinbouwkassen kunnen worden verduurzaamd. Nu nog wordt 30 procent van de gebruikte energie in Nederland hiervoor gebruikt. Een belangrijke besparing is volgens de minister te behalen door het laten vervallen van de wettelijke verplichting voor aansluiting van huizen en gebouwen op het gasnetwerk.

Ook de automatische aanleg van nieuwe gasnetten wordt afgeschaft. Stroomopwekking van windmolens op zee is succesvol en zal de komende jaren verder worden uitgebreid.  Ook de spoorsector, het openbaar vervoer, het wegtransport en de luchtvaart moeten een bijdrage leveren aan de vermindering van CO2.

Partijen in de Tweede Kamer zijn ontevreden over de gepresenteerde energieagenda. Kamerleden vinden dat de plannen van minister Kamp ambitie missen, of niet ver genoeg gaan.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *