nieuws

Missing maps brengt risicogebieden in kaart

Veel mensen wonen in gebieden die niet digitaal in kaart worden gebracht door commerciële organisaties. Bij calamiteiten hebben humanitaire organisaties die informatie juist hard nodig om hulp te bieden en risico’s te verminderen. Missing Maps is een open landelijk samenwerkingsproject waarin wetenschappers, studenten en publiek het Rode Kruis kunnen helpen om deze kwetsbare gebieden in kaart te brengen. Op 26 januari gaan zij op de campus gezamenlijk beginnen aan een van de grootste map-a-thons in Nederland.

Het project wordt in Tilburg University geleid door hoogleraar econometrie Hein Fleuren en hoogleraar rechten Conny Rijken, die directeuren zijn van het programma Data Science Humanitarian Innovation. Zij zullen beiden een inleiding houden. Rector Magnificus Emile Aarts heet iedereen welkom. Maarten van der Veen van het Rode Kruis zal uitleg over de werkwijze geven.

Wetenschappers, studenten en medewerkers kunnen aan de hand van satellietfoto’s en Street views de mogelijkheid krijgen gebouwen, wegen, dorpen in te tekenen. Deze worden later geïdentificeerd, geverifieerd en uiteindelijk digitaal in kaart gebracht. Deze avond gaat het om het in kaart brengen van een gebied in Malawi, dat te maken heeft met overstromingen. Het Rode Kruis zal al over enkele weken de kaarten nodig hebben.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *