nieuws

Moeders tegen radicalisering

De gemeente Den Haag zet moeders in tegen radicalisering. In het project Oumnia Works leren moeders in de Haagse Schilderswijk hoe ze radicalisering van hun kinderen op tijd kunnen herkennen en hoe dan te handelen. De aanpak is een succes: het project komt na de zomer ook voor andere gemeenten beschikbaar.

Het doel van Oumnia Works is dat moeders zich bewuster worden van de risico’s die hun kinderen lopen en vaardigheden leren om iets aan die risico’s te kunnen doen. In de bijeenkomsten bespreken ze de ervaringen van ouders die radicalisering van hun kinderen hebben meegemaakt. Omgaan met sociale media is een tweede belangrijk onderwerp.

De training eindigt met informatie voor de hulpverlening in de buurt. Dan worden ook eventuele vooroordelen over hulp zoeken besproken. Zowel deskundigen van het ROR als van de gemeente Den Haag stelden na onderzoek vast dat deelnemende moeders na de training meer vaardigheden hadden en de drempel tot zorg lager was.

Het project is onderdeel van een bredere Haagse aanpak van radicalisering, waarvoor in binnen-en buitenland veel belangstelling is. In dat plan zet het gemeentebestuur in op harde maatregelen via het strafrecht in combinatie met ‘zachtere maatregelen’, die vooral gericht zijn op het herkennen en voorkomen van radicalisering. Via het Rijksopleidingsinstituut Radicalisering (ROR) is Oumnia Works na de zomer landelijk beschikbaar voor alle gemeenten.

Het ROR is het loket voor de overheid voor trainingen op het gebied van het tegengaan van radicalisering en gewelddadig jihadisme. Oumnia is een Arabisch woord dat hoop betekent en oum is moeder.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *