nieuws

Nederland voorzitter Benelux

Nederland is in 2017 voorzitter van de Benelux Unie. Gisteren heeft minister Koenders van Buitenlandse Zaken het stokje overgenomen van Luxemburg, dat vorig jaar voorzitter was. Nederland zal het komende jaar vooral inzetten op nauwere samenwerking op het gebied van veiligheid en duurzame economische groei.

Om grensoverschrijdende criminaliteit beter te bestrijden, gaan onderhandelingen van start voor de herziening van het Benelux Politieverdrag uit 2004 (Verdrag van Senningen). ‘De bestuurlijke aanpak van georganiseerde criminaliteit zoals motorbendes, corruptie, witwassen en mensenhandel, zal hoge prioriteit krijgen’, aldus de minister. ‘Op het gebied van veiligheid zullen de Benelux-landen ook de handen ineenslaan voor het opstellen van gezamenlijke regelgeving voor drones en verder werken aan betere operationele samenwerking tussen crisiscentra voor effectievere bestrijding van rampen.’

De drie landen zullen ook samen optrekken in het doel om over te gaan naar een duurzame economie, bijvoorbeeld via versterking van de infrastructuur voor alternatieve brandstoffen. De Benelux streeft verder naar een digitale interne markt, het vergroten van grensoverschrijdende mobiliteit van burgers en het wegnemen van barrières in de detailhandel.

De Benelux is een intergouvernementeel samenwerkingsverband tussen België, Nederland en Luxemburg en bestaat sinds 1944.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *