nieuws

Nederland wint award bij wereldtop open overheid

Tijdens de Open Government Partnership Global Summit in Parijs heeft de stichting Open State Foundation de ‘Honourable mention’ award gewonnen. Het kreeg de award voor het project Open Spending, dat het mogelijk maakt om huishoudboekjes van lokale overheden online te bekijken en vergelijken. Open Spending is onderdeel van het Actieplan Open Overheid van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties (BZK).

Open State Foundation heeft de prijs gewonnen omdat de website/het project burgers helpt meer inzage te geven in hoe hun belastinggeld wordt uitgegeven en overheden leggen zodoende beter verantwoording af over hun keuzes. Gemeenten, provincies en waterschappen zetten hun inkomsten en uitgaven elk jaar in een begroting en jaarverslag. Volgens Open State Foundation dikke boekwerken die lang niet altijd even toegankelijk zijn.

Op openspending.nl zijn de huishoudboekjes van lokale overheden in een simpel overzicht per samengevat. Ook kun je eenvoudig vergelijken met bijvoorbeeld je buurgemeente. De Open State Foundation heeft nu de volgende stap gezet door met een aantal gemeenten en provincies financiële data vrij te geven die nog meer details prijsgeven. Daarnaast zijn alle cijfers beschikbaar als open data en kan iedereen deze eenvoudig hergebruiken in nieuwe innovatieve toepassingen.

Minister Plasterk is trots op de mensen van Open State Foundation. Hun werk leidt volgens hem tot meer begrip voor de overheid, ‘want zo wordt ook inzichtelijk dat je wel meer geld kan uitgeven aan bijvoorbeeld het groen in de stad, maar dat dit ten koste gaat van de lokale bieb of de speeltuin. Wij hebben Open State Foundation ondersteund voor dit project, dus ik ben trots op deze mooie uitkomst.’

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *