nieuws

Nederlands Topsectorenbeleid effectief

De Nederlandse Topsectorenaanpak is effectief en doelmatig, aldus minister Kamp van Economische Zaken. Nederland werd innovatieleider in de EU en op drie na de meest concurrentie-krachtige economie van de wereld. Bovendien is de samenwerking tussen bedrijven, kennisinstellingen en de overheid versterkt. Kamp concludeert dat op basis van een evaluatie dat onderzoeksbureau Dialogic uitvoerde naar de effecten van de topsectorenaanpak.

De afgelopen vijf jaar stonden in het teken van het organiseren van samenwerking, privaat en publiek commitment en uitwerking van gezamenlijke ambities en programma’s. De volgende stappen zijn de maatschappelijke uitdagingen op het gebied van veiligheid, klimaat, energie en gezondheid. Zo worden bijvoorbeeld in het maatschappelijke innovatieprogramma Seaweed for Food innovaties ontwikkeld voor de zeewiersector. Zeewier is een veelzijdig en voedzaam gewas dat geteeld kan worden zonder gebruik van land, zoet water en meststoffen. Zeewier is geschikt als voedsel voor mens en dier én als groene grondstof voor pharma, chemie en energie. Zeewier zet bovendien CO2 om in biomassa en zuurstof. Dit proces helpt verzuring van oceanen tegen te gaan. Kennis en innovaties zijn nodig voor de gehele waardeketen van zeewier: van veredeling, teelt, verwerking tot aan consumentengedrag. Dit soort voorbeelden maken onderdeel uit van de Kennis- en Innovatieagenda’s van de topsectoren die op korte termijn door hen worden gepubliceerd. In de komende maanden worden die verder uitgewerkt.

Voor de evaluatie van Dialogic is in samenwerking met de Harvard Kennedy School for Public Policy een nieuwe evaluatiemethode ontwikkeld. Samen met de eerdere evaluaties van de financiële beleidsinstrumenten van de Topsectorenaanpak (de PPS-toeslagregeling voor de TKI’s en de MIT ) is er nu een samenhangend beeld, aldus EZ.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *