nieuws

Nieuwe cao voor gemeenten

VNG, FNV Overheid, CNV Overheid en CMHF hebben een principeakkoord over een nieuwe cao voor gemeenten bereikt. Er zijn afspraken gemaakt over 3,25 procent loonsverhoging, gelijk loon voor gelijk werk, banen voor jongeren en loopbaanontwikkeling. De cao loopt met terugwerkende kracht van 1 mei 2017 tot 1 januari 2019.
In januari van dit jaar hebben gemeentemedewerkers een loonsverhoging  gehad van 0,4 procent. In augustus 2017 wordt het loon structureel met 1 procent verhoogd en het Individueel Keuzebudget (IKB) met 0,5 procent per 1 december.  In januari 2018  volgt 1,5 procent loonsverhoging en per 0,25 procent verhoging van het IKB per i juli. In totaal betekent dit een verhoging van 3,25 procent structureel over 20 maanden.
Verder is afgesproken te maken om het minder aantrekkelijk te maken om mensen op payrollbasis in te huren. De kern van de afspraak is dat deze medewerkers minimaal dezelfde beloning krijgen als medewerkers in vaste dienst. Inclusief de bijdrage voor sociale zekerheid en pensioenopbouw.  Hierdoor wordt oneerlijke concurrentie op arbeidsvoorwaarden voorkomen. De basisafspraak is bovendien dat structureel werk in een vaste aanstelling wordt verricht.
Mede door verdere inzet van het Generatiepact is afgesproken dat gemeenten in 2017 en 2018 nog eens 2000 jongeren aan een baan helpen. Het generatiepact is ook een effectieve manier om duurzaam werken voor oudere medewerkers mogelijk te maken. Daarnaast is afgesproken een pilot te doen met leerambassadeurs, om de ontwikkeling van medewerkers en hun loopbaankansen te vergroten.
Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *