nieuws

Parlementaire verslaglegging onder de loep

Hoe evenwichtig is de politieke verslaggeving in Nederland? Hoe onafhankelijk zijn de verschillende parlementaire redacties eigenlijk en welke keuzes worden door journalisten gemaakt om nieuws over politici, politieke partijen en verkiezingsthema’s wel of niet te brengen?

Onderzoeksbureau TrendLight en de Media Info Groep hebben de handen ineengeslagen om in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen op deze en andere vragen een antwoord te geven. Beide partijen onderzoeken hoe en hoeveel de media over de Nederlandse politiek berichten. Het onderzoek wordt gratis door TrendLight en Media Info Groep ter beschikking gesteld aan journalisten, wetenschappers, studenten en andere geïnteresseerden. Hiertoe is de website www.politiekindemedia.nl ingericht die inmiddels gedeeltelijk is opengesteld voor publiek gebruik. Medio oktober zal de website volledig operationeel zijn.

TrendLight en de Media Info Groep hechten zeer aan een pluriforme en evenwichtige journalistieke verslaggeving. Vooral in de aanloop naar de verkiezingen zijn beelden, opinies, voorspellingen en beschouwingen dominant. En beeldvorming verhoudt zich in de regel slecht tot de feiten. Door dit sluipende mechanisme op objectieve wijze inzichtelijk te maken en de parlementaire journalistiek een spiegel voor te houden, hopen de onderzoekers hun steentje aan een betrouwbare en breed toegankelijke informatievoorziening bij te dragen.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *