nieuws

Gemeenten nemen meer personeel in dienst

Gemeenten hebben de bezuinigingen van de afgelopen jaren definitief achter zich gelaten. Door de uitbreiding van het aantal taken is er voor het tweede jaar weer groei in de bezetting. Bovendien verwachten gemeenten in meerderheid om ook in 2018 door te groeien. Dat blijkt uit de Personeelsmonitor 2017 van het A+O fonds Gemeenten.

Het instroompercentage van gemeenten is in de afgelopen vijf jaar verdubbeld tot 10 procent in 2017. Dit had nog hoger kunnen zijn, want eind 2017 stonden er bij gemeenten nog zo’n 4.200 vacatures open. Daarvan was 11 procent lastig vervulbaar. Een teken dat de arbeidsmarkt aantrekt en tegelijk weer wat krapper is geworden. Vooral voor ict, ruimtelijke ordening, bouwkundige en financiële functies was de vraag hoger dan het aanbod.

Veel gemeenten investeren in het aantrekken van jongeren. Inmiddels heeft ruim driekwart  daar beleid op ingezet, waarbij vooral stage plaatsen en traineeplekken worden ingezet om jongeren een kans te geven bij de gemeente. Ook heeft bijna de helft van alle gemeenten inmiddels een generatiepact, waarbij oudere medewerkers minder gaan werken om ruimte te maken voor jongeren. Helaas raken ze jongeren ook weer snel kwijt. De uitstroom onder jongeren is, na de uitstroom van 60+ medewerkers, het hoogst. Slechts een kleine 30 procent van de gemeenten neemt ook maatregelen om jongeren voor de organisatie te behouden.

Lees hier de volledige Personeelsmonitor

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

  1. Vraag:
    Nemen ze ook mensen aan die een achterstand hebben tot de arbeidsmarkt? Mensen uit de zgn Doelgroep. Hebben ze daar beleid op?
    Publieke sector loopt achter bij plaatsen van mensen volgens de banen afspraak.
    Groeten,
    Brigitte