nieuws

Piet de Jong overleden

Na een kort ziekbed is vorige week woensdag oud-premier Piet de Jong overleden. Hij werd 101 jaar oud.

De Jong was premier van Nederland van 1967 tot 1971 namens de KVP. Daarvoor was hij onder andere staatssecretaris en minister van Defensie. Na zijn premierschap werd De Jong fractievoorzitter voor de KVP in de Eerste Kamer. Hij bleef dit tot 1974.

De Jong is voor zijn militaire en politieke werk diverse malen onderscheiden. Onder andere was hij Ridder Grootkruis in de Orde van Oranje-Nassau en droeg hij het oorlogsherinneringskruis met vier gespen, het ereteken voor Orde en Vrede met gesp en het Bronzen Kruis. In een rapportage van televisieprogramma Netwerk werd De Jong in 2005 bestempeld als ‘misschien wel de beste naoorlogse premier van Nederland’.

‘Piet de Jong was een markante, aimabele en wereldwijze man die tijdens zijn militaire en politieke loopbaan van grote betekenis is geweest voor Nederland,’ aldus het CDA op haar website. ‘Hij was premier in een woelige tijd, met onder meer de Maagdenhuisbezetting en de Provo-beweging. De Jong was authentiek, koersvast en altijd gericht op het algemeen belang.’

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *