nieuws

Rob: systeemverantwoordelijkheid is een gedeelde verantwoordelijkheid

Deze maand is De bestuurlijke verantwoordelijkheid voor systemen van de Raad voor het openbaar bestuur (Rob)  verschenen. In dit advies pleit de Rob voor de erkenning van Den Haag voor het feit dat er een gezamenlijke verantwoordelijkheid is voor het besturen van systemen.

De raad geeft aan dat systeemverantwoordelijkheid per definitie een gedeelde verantwoordelijkheid is. Verschillende actoren dragen in dat systeem verantwoordelijkheid en ze hebben verschillende rollen. Geen van hen staat er buiten of erboven. Bijvoorbeeld: de minister (met het parlement) is verantwoordelijk voor de wetstekst, maar niet voor de wijze waarop deze in de praktijk wordt uitgevoerd. Dat gebeurt vaak in gemeenten. Een wethouder legt dan in de eerste plaats verantwoording af aan de Gemeenteraad.

Om gedeelde verantwoordelijkheid tot uitdrukking te brengen, introduceert de raad een nieuwe term: systeembesturing. Daarvan is sprake wanneer voor het behalen van publieke doelstellingen of waarden de inzet is vereist van verschillende publieke en private organisaties. Het begrip systeemverantwoordelijkheid wordt met deze nieuwe term ontdaan van zijn huidige, vaak nog vooral hiërarchische lading. Daardoor krijgen nieuwe, meer passende sturingsmodaliteiten een kans om tot ontwikkeling te komen, aldus de Rob.

Voor meer informatie en het advies, ga naar de website van de Rob

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *