nieuws

Europa wil technologische achterstand inlopen

Europa gaat actie ondernemen om haar achterstand op het gebied van innovatie in te lopen. Meer geld komt er echter pas vanaf 2021, aldus het Algemeen Dagblad.

In een persconferentie vanmorgen laat de Europese Commissie weten dat Europa al op veel terreinen vooroploopt, zoals op het gebied van ruimtevaart, farmaceutica, elektronica, hernieuwbare energie, biogebaseerde industrie en geavanceerde werktuig-bouw. Tegelijk besteden EU-bedrijven beduidend minder geld aan innovatie dan de concurrentie in andere werelddelen. In Europa gaat het om 1,3 procent van het bbp; in China is dat 1,6 procent, in de VS 2, in Japan 2,6 en in Zuid-Korea 3,2.

Eén van de speerpunten van de EU-plannen is het oprichten van een aparte Innovatieraad. Die dient als contactpunt voor baanbrekende nieuwe technologieën en verleent steun als het gaat om risicovolle innovaties. Verder wil Brussel aparte onderzoeks- en innovatiemissies starten die zich richten op concrete projecten als kankerbestrijding, schoon vervoer of plasticvrije oceanen. Tenslotte moeten ook stroperige Europese regels worden aangepast.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *