nieuws

Tien finalisten Nationaal Icoon bekend

De 10 finalisten voor de titel van Nationaal Icoon zijn bekend. Het betreft baanbrekende, innovatieve technologieën in bijvoorbeeld de energie-, voedsel- en watervoorziening, de gezondheidszorg en de mobiliteit. De innovaties dragen bij aan biodiversiteit, ecologie en duurzaam gebruik van grondstoffen.

Uit de ruim 60 hoogwaardige inzendingen koos een jury onder leiding van Hans Wijers de 10 finalisten. In oktober van dit jaar wordt de uitslag van de finale bekend. In 2014 werd de verkiezing voor het eerst georganiseerd. Destijds werden er vier Nationale Iconen benoemd: gekweekte stamcellen, Quantum Technologies, Hybride aardappels en de Bioneedle. Meer informatie over de verkiezing is te vinden via www.nationaleiconen.nl.

De tien finalisten in willekeurige volgorde zijn:

 1. Redstack – Blue Energy (Sneek)
  Blue Energy staat voor het winnen van energie uit het verschil in zoutconcentratie van zout en zoet water. Redstack is een innovatief membraan waarmee Blue Energy opgewekt kan worden. Door de concentratieverschillen in het water ontstaat een potentiaalverschil, wat wordt omgezet in stroom en aan het elektriciteitsnet geleverd. Dit wordt al toegepast op de Afsluitdijk.
 2. 4Silence – Whisstone (Enschede)
  De bestrijding van verkeerslawaai tegen de helft van de kosten en met behoud van uitzicht. Dat is 4Silence. Het geluid wordt via lage betonblokken langs de weg afgebogen, wat een besparing op de geluidsintensiteit vergelijkbaar met bestaande maatregelen (schermen en stil asfalt).
 3. AutomotiveNL – Talking Traffic (Helmond)
  Talking Traffic is de Nederlandse technologie voor veilig en vlot verkeer. Communicatie tussen voertuigen heeft een grote impact en is ook essentieel voor de zelfrijdende auto’s van de toekomst. Als tien procent van de auto’s onderling communiceren, leidt dit al tot dertig procent minder vertraging.
 4. Tata Steel – HIsarna (IJmuiden)
  Het groene staal van morgen: nieuw proces om staal te produceren dat de traditionele keten van kooksfabriek, pelletfabriek, sinterfabriek en hoogoven vervangt. Dit maakt het mogelijk waar ook ter wereld ruwijzer te produceren met 20% minder CO2 uitstoot en in combinatie met CO2 opslag, zou een 80% reductie mogelijk zijn.
 5. Groasis – Growboxx (Steenbergen)
  Een papieren emmer waarmee  bomen in droge gebieden met 90% minder water kunnen groeien. Door de lage kostprijs van de Growboxx en de mogelijkheid om direct groente te verbouwen, biedt dit een oplossing voor lokale bevolking in droge gebieden.
 6. In Ovo – In Ovo (Leiden)
  Geslachtsbepaling van kippeneieren: methode om het geslacht van een kip al in het ei te bepalen, zodat haantjes niet meer uitgebroed hoeven worden. Op dit moment worden wereldwijd jaarlijks 3,2 miljard eendagshaantjes direct na de geboorte gedood,  omdat ze geen eieren leggen en niet geschikt zijn voor de vleesproductie.
 7. Nederlands Instituut voor Ecologie NIOO-KNAW – Poep=Goud (Wageningen) 
  Poep = Goud: eco-technologie met algen voor sanitair afvalwater. Met deze technologie worden hieruit waardevolle schaarse grondstoffen zoals fosfor terug gewonnen (nutriëntenkringloop) en  worden tegelijkertijd stoffen als medicijnresten en ziekteverwekkers afgebroken om watervervuiling te voorkomen.
 8. Microsure (Eindhoven)
  Microsure, robot voor microchirurgie: bedrijf dat een baanbrekende robot heeft ontwikkeld waarmee chirurgen veel preciezer operaties kunnen uitvoeren, doordat de beweging van de chirurg verkleind wordt door de robot besturing en de trilling van de handen wordt gecorrigeerd. Toepassing bijvoorbeeld bij genezen van Lymfoedeem, een ongewenste ophoping van lymfevocht.
 9. ASML – Lighthouse (Veldhoven)
  De ‘lighthouse’ is een hoog vermogen elektronen versneller om radio-isotopen te produceren die gebruikt worden voor diagnostiek. Momenteel worden deze radio-isotopen geproduceerd in kernreactoren. Met Lighthouse kan het zonder kernreactor, zonder verrijkt Uranium en vrijwel zonder radioactief afval.
 10. Synthon Biopharmaceuticals (Nijmegen)
  Synthon maakt de nieuwe generatie kankermedicijnen: nieuw kankermedicijn dat alleen actief wordt als het opgenomen wordt in een tumorcel. Hierdoor heeft de patiënt minderbijwerkingen en treedt weinig schade aan gezonde cellen op. Toepasbaar voor onder andere het bestrijden van borstkanker.

 

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *