nieuws

Tien miljoen extra voor innovatieve starters

Minister Kamp van Economische Zaken stelt via het Toekomstfonds tien miljoen euro extra beschikbaar om innovatieve starters te ondersteunen bij het valoriseren van hun innovaties. Dit maakte hij gisteren bekend bij het congres Nederland Valoriseert in Enschede. Valorisatie heeft als doel om innovaties van hogescholen, universiteiten en kennisinstellingen omzetten in concrete producten en diensten die banen en inkomsten opleveren.

De financiële impuls voor samenwerking vindt plaats door het bestaande programma Take-off uit te breiden. Naast universiteiten en hogescholen krijgen ook kennisinstellingen voor toegepast onderzoek meer mogelijkheden om hun innovaties om te zetten in een product of dienst. Innovatieve starters kunnen via het Toekomstfonds een lening krijgen om een bedrijf te starten. Zo zijn zij in staat om het product verder te ontwikkelen en op de markt te brengen.

In 2010 lanceerden de ministeries van Economische Zaken en van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap het zogenoemde Valorisatieprogramma met een totaalbudget van 63 miljoen euro en een looptijd van acht jaar. Universiteiten en hogescholen, de partners van het programma, hebben dit budget inmiddels verdubbeld naar 132 miljoen euro.

Succesvolle voorbeelden van valorisatie zijn er volop. Zo is één van de drie nieuwe Nationale Iconen, de Growboxx van Groasis, mede dankzij het Brabantse valorisatieprogramma Ondernemerslift+ van de grond gekomen. Het bedrijf Ipsum Energy heeft samen met de Universiteit Twente een nieuw concept voor energiebesparing ontwikkeld.

Met de Growboxx wordt de wateropname van de bodem verbeterd en wordt een kartonnen box geplaatst waarin een boom en groenten komen te staan. De box wordt lokaal gemaakt en heeft een waterdichte coating zonder de bodem te vervuilen. Ook verzorgt Groasis educatieve programma’s via internet.

Met deze innovatie kunnen droge gebieden worden beplant met meer dan 90 procent minder waterverbruik, terwijl meer dan negentig procent van de beplanting weet te overleven. De techniek is zo goedkoop dat de planter deze kan betalen met de opbrengst van de groenten. In Mexico worden tot en met 2017 alleen al 5 miljoen Growboxxen geplant.

Ieder elektrisch apparaat heeft een soort ‘vingerafdruk’. Met een innovatie van Ipsum Energy kunnen consumenten of bedrijven meten wat apparaten aan elektriciteit gebruiken. In de verbruikte stroom is te zien of het om de wasmachine, de oven of bijvoorbeeld een broodrooster gaat. Door het elektriciteitsverbruik van alle apparaten in huis real-time te meten, zonder dat op ieder apparaat een kastje zit, is het mogelijk om eenvoudig te starten met energiebesparing.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *