nieuws

Tweede Kamer: maak werk van de energietransitie

De kabinetsformatie duurt lang, maar de energietransitie vraagt om een actieve overheid. Dat stellen gemeenten, provincies en waterschappen in een oproep aan Tweede Kamerleden. In een petitie vragen zij belemmerende wet- en regelgeving nu aan te passen om de hoognodige energietransitie op gang te houden.

De decentrale overheden zijn al volop bezig met initiatieven voor duurzame energie, maar lopen in de uitvoering tegen belemmeringen aan. Vandaag overhandigden IPO, VNG  en de Unie van Waterschappen een wensenlijst aan de vaste Kamercommissie voor Economische Zaken met maatregelen die nu al op een makkelijke manier genomen kunnen worden.

Zo worden nieuwbouwwoningen nog steeds aangesloten op aardgas, terwijl aardgasloze wijken moeten bijdragen aan de energiedoelen. Waterschappen worden onnodig beperkt in de mogelijkheden hun zuiveringsinstallaties duurzame energie te laten leveren. Daarnaast lopen provincies en gemeenten tegen de grenzen aan van het maatschappelijk draagvlak bij duurzame energie. Een nationale publiekscampagne over wat de energietransitie daadwerkelijk gaat beteken voor Nederland is daarom hard nodig.

In maart deden de gemeenten, provincies en waterschappen een aanbod aan het nieuwe kabinet met de Investeringsagenda Naar een duurzaam Nederland. Hierin staat beschreven wat de decentrale overheden gaan doen op het gebied van de energietransitie, klimaatadaptatie en circulaire economie.

In de special en e-zine Koersen op klimaatneutraal, die vrijdag aanstaande verschijnt, besteedt Publiek Denken uitgebreid aan dacht aan de investeringsagenda van IPO, VNG en Unie van Waterschappen. Andere onderwerpen die aan bod komen zijn: inkoop en duurzaamheid, afvalscheiding, elektrisch rijden, Energieprestatiecontracten, enzovoort. Nieuwsgierig? Kijk alvast naar de dialoogtafel die Publiek Denken samen met platform O over duurzaamheid organiseerde.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *