nieuws

Valorisatie wetenschappelijk onderzoek moet beter

De opbrengsten van wetenschappelijk onderzoek worden steeds beter toegepast in de praktijk, maar het kan en moet nog beter, vindt staatssecretaris Dekker (zie foto). Daarom geeft hij een extra impuls aan deze zogeheten valorisatie. Zo wordt de toepassing van onderzoek zwaarder meegewogen in de beoordeling bij de NWO en wordt er 10 miljoen geïnvesteerd in wetenschappers om promotieonderzoek te doen bij een bedrijf. Ook komt er een staatsprijs voor wetenschap met maatschappelijk impact: de nationale valorisatieprijs.

Op verzoek van Dekker gaat de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) bovendien reeds behaalde prestaties wat betreft valorisatie meewegen bij de beoordeling van subsidieaanvragen.

Samenwerking tussen bedrijven en universiteiten verhoogt de kans op daadwerkelijke toepassing van kennis. Dekker wil het mogelijk maken dat gepromoveerd kan worden onder begeleiding van een bedrijf en een hoogleraar. Het bedrijfsleven, de universiteit en NWO betalen alle drie mee aan een totaal budget van 10 miljoen euro.

Universiteiten helpen ondernemende wetenschappers al via Knowledge Transfer Offices (KTO’s). Deze richten zich echter vaak te sterk op de medische en technologische wetenschapsgebieden.  Daardoor blijven kansen liggen in de alfa- en gammavelden. Daarnaast is de omvang van KTO’s vaak nog te gering. De VNSU maakt samen met de universiteiten en StartupDelta een plan van aanpak om de positie van KTO’s bij universiteiten te versterken, barrières weg te nemen, de capaciteit uit te breiden en de medewerkers verder te scholen via masterclasses.

Daarnaast kunnen hogescholen voortaan gebruik maken van een subsidie voor haalbaarheidsonderzoek binnen het Take-off programma van NWO-STW. Dat onderdeel van het  programma was voorheen alleen voor academici toegankelijk.

De overheid heeft een prijs voor excellente wetenschappers (Spinozapremie) en voor excellente docenten (Comeniusbeurs). Voor kennisoverdracht is er nog geen overheidsprijs, daarom stelt  Dekker een nationale valorisatieprijs in die jaarlijks wordt uitgereikt aan een onderzoeker aan een universiteit of hogeschool die een bijzonder valorisatiesucces heeft behaald.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *