nieuws

Valse wob-verzoeken behoren tot het verleden

De mogelijkheid om met valse Wob-verzoeken geld te incasseren behoren binnenkort tot het verleden. De Eerste Kamer heeft gisteren ingestemd met het wetsvoorstel van de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties dat een halt toeroept aan het misbruik van de Wob.

Valse Wob-verzoeken kosten de overheid jaarlijks tussen de 8 en 14 miljoen aan afhandeling. Als een bestuursorgaan niet op tijd een beslissing op een aanvraag of bezwaar neemt, heeft de burger recht op een geldbedrag (Wet dwangsom). Dit kan oplopen tot 1.260 euro. Er zijn echter mensen en zelfs kleine bedrijfjes die hier misbruik van maken, door bijvoorbeeld een Wob-verzoek te verbergen in een open sollicitatiebrief, in de hoop dat het verzoek over het hoofd gezien wordt en geld geïnd kan worden.

Met de nieuwe wet worden Wob-verzoeken uitgezonderd van de Wet dwangsom. Dat betekent niet dat bestuursorganen niet meer op tijd hoeven te reageren op een aanvraag of bezwaar. Bestuursorganen blijven verantwoordelijk voor een tijdige beslissing op het Wob-verzoek. Gebeurt dat niet, dan blijft de mogelijkheid voor de burger bestaan om een rechtstreeks beroep te doen op de rechter.

De wet treedt waarschijnlijk per 1 oktober 2016 in werking.

 

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *