nieuws

Vier gemeenten aan de slag met experimenten bijstand

De gemeenten Groningen en Ten Boer, Wageningen, Tilburg en Deventer krijgen toestemming van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid om twee jaar lang anders om te gaan met de uitvoering van de regels in de bijstand. Dit gebeurt in de vorm van een experiment met meerdere onderzoeksgroepen om in de praktijk te kunnen vaststellen hoe mensen vanuit de bijstand het best kunnen worden gemotiveerd of begeleid om (weer) een plek op de arbeidsmarkt te vinden.

Om de experimenten wettelijk mogelijk te maken is een zogeheten Algemene Maatregel van Bestuur opgesteld. Bij het onderzoek over de uitvoering van de experimenten zijn de universiteiten van Tilburg, Groningen en Utrecht betrokken. De organisatie ZonMw heeft een toetsingskader opgesteld. Dit is nodig is om na afloop van de experimenten objectieve en wetenschappelijk onderbouwde conclusies te kunnen trekken.

In een brief die vandaag naar de Tweede Kamer is gestuurd meldt staatssecretaris Jetta Klijnsma (zie foto, fotograaf: Arenda Oomen) dat er inmiddels zeven aanvragen binnen zijn. Behalve de vier genoemde aanvragers, hebben ook de gemeenten Utrecht, Amsterdam en Nijmegen een officieel verzoek bij het ministerie van SZW ingediend. Over de beoordeling van de aanvragen van Amsterdam, Nijmegen en Utrecht verwacht Klijnsma in de zomer een besluit te kunnen nemen.

 

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *