nieuws

Vijfentwintigjarig jubileum Verdrag van Maastricht

25 Jaar na de ondertekening van het Verdrag van Maastricht, nodigt de Limburgse hoofdstad Europa uit om terug te keren naar de geboorteplek van de Europese Unie en de Euro. Tijdens de conferentie EU & ME op 9 december in het MECC blikken politici, ondernemers en wetenschappers terug op de verwachtingen van toen en bespreken ze de vraagstukken van vandaag: politieke issues, de financiële en economische situatie én, niet in de laatste plaats, het geloof van de burger in Europa.

EU & ME maakt deel uit van het programma Europe Calling! Maastricht Treaty 25th Anniversary. Met dit programma staan Maastricht en Limburg stil bij het 25-jarig jubileum van de Europese Unie, maar tevens kijkt men naar de huidige staat van Europa en naar de toekomst. Dit gebeurt aan de hand van een divers programma in Maastricht en omgeving, waarbij het gesprek over Europa centraal staat.

Onder andere Jean Claude Juncker (Voorzitter van de Europese Commissie), Martin Schulz (Voorzitter van het Europees Parlement), Jeroen Dijsselbloem (Minister van Financiën van Nederland en voorzitter van de Eurogroep), Neelie Kroes (Oud-Eurocommissaris), Herman van Rompuy (Oud-EC-voorzitter) en Gordon Bajnai (voormalig premier van Hongarije) zullen deelnemen aan EU & ME. De hoogleraren Mathieu Segers, Bruno de Witte,  Paul de Grauwe en Maria Joa Rodrigues vormen de vertegenwoordigers van de wetenschappelijke wereld, terwijl Ralph Hamers (bestuursvoorzitter ING Groep) vanuit het bedrijfsleven aanschuift. Ook zijn verschillende ondertekenaars van het Verdrag aanwezig.

De opening van de EU & ME conferentie wordt verricht door Commissaris van de Koning in Limburg, Theo Bovens en de burgemeester van Maastricht, Annemarie Penn-Te Strake. De conferentie, die bestaat uit key note speeches, paneldiscussies, een moment met ondertekenaars van het Verdrag uit 1992 en een jongerendebat, wordt geleid door Jacki Davis. EU & ME zal omlijst worden met muzikale- en theateroptredens van jongeren van het in Maastricht gevestigde United World College. Het evenement wordt gehouden in het MECC.

Dat EU & ME plaatsvindt op 9 december is niet toevallig. Op deze datum werd in 1991 door de Europese Raad vergaderd, hetgeen uiteindelijk leidde tot de ondertekening van het Verdrag van Maastricht op 7 februari 1992.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *