nieuws

Wet inburgering 2013 levert minder geslaagden op

De Wet inburgering 2013 levert vooralsnog de helft minder geslaagden op dan onder de vorige wet uit 2007. Het aantal inburgeraars dat een hoger dan verplicht examenniveau behaalt is drastisch teruggelopen. Dit kan de kans op opleiding of werk negatief beïnvloeden.Dat staat in het onderzoeksrapport Inburgering – eerste resultaten van de Wet inburgering 2013 van de Algemene Rekenkamer.

De Wet inburgering 2013 is niet goed onderbouwd. Mede door bezuinigingen is de sleutelrol van gemeenten grotendeels verdwenen. Met name asielmigranten blijken moeite te hebben met het uitgangspunt dat zij zelf verantwoordelijk zijn om te voldoen aan de inburgeringsplicht. Niet voldoen aan die plicht kan bestraft worden. Het verblijfsrecht ontzeggen is hiervoor nog niet toegepast, of boetes helpen is niet duidelijk.

Veel migranten nemen geen risico’s en doen examen op het laagste niveau, A2, aldus Kees Vendrik (zie foto, Marcel Bakker) van de Rekenkamer in de Volkskrant. In het oude systeem slaagde ruim 20 procent voor het staatsexamen. De grote terugloop komt volgens hem deels doordat nu een boete dreigt bij zakken.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *