nieuws Bestuurskracht

1 Miljard extra naar woningbouw

Het demissionair kabinet heeft aangekondigd 1 miljard euro extra in te zetten om de woningbouw te versnellen. In totaal moeten 75.000 extra huizen met dit geld versneld gerealiseerd worden. Daarnaast komt 100 miljoen euro beschikbaar voor de huisvesting van studenten, dak- en thuislozen, vergunninghouders en arbeidsmigranten.

Van de 1 miljard euro extra gaat de helft naar een aantal grootschalige woningbouwgebieden, als investering om gebiedsontwikkeling aan te jagen. Het gaat dan bijvoorbeeld over investeringen in mobiliteit, aanpassingen in de infrastructuur of het uitkopen en verplaatsen van bedrijven.

Voor de vierde ronde van de Woningbouwimpuls is 250 miljoen euro beschikbaar gesteld. De Woningbouwimpuls is een regeling waarmee gemeenten een bijdrage kunnen krijgen om het tekort aan betaalbare en geschikte woningen op te lossen. Het nu beschikbaar gestelde bedrag moet de bouw van zo’n 40.000 woningen mogelijk maken.

De laatste 250 miljoen euro wordt gebruikt om zogeheten knelpunten bij de bouw van woningen op te lossen. Er komt onder andere extra ondersteuning vanuit de rijksoverheid voor het expertteam om gemeenten te ondersteunen bij bijvoorbeeld bestuurlijke problemen, interpretatie van wet- en regelgeving of het stikstofdossier. Ook komt er geld beschikbaar om de vertraging in beroepsprocedures over woningbouwprojecten bij de Raad van State in te lopen.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *