nieuws Bestuurskracht

Alle stemmen aan tafel

Inclusieve burgerparticipatie vraagt veel inzet van bestuurders, ambtenaren en burgers, maar is van groot belang voor een vitale democratie. ‘We moeten weer leren om samen aan de publieke zaak te werken,’ constateert Liesbeth van de Wetering van de provincie en de gemeente Groningen.

Participatie wordt door de overheid soms nog gezien als een “burgerlos­loopgebiedje”, een onderwerp of potje geld waarmee mensen mogen doen wat ze willen. Dat is te karig, zegt Van de Wetering stellig. Ze is programma­manager kwaliteit openbaar bestuur bij de provincie Groningen en houdt zich intensief met het samenspel tussen overheid en burgers bezig. Eerder deed ze dat ook bij de gemeente Groningen.

Burgerparticipatie is van groot belang, het gaat om niets minder dan het bouwen aan en vernieuwen van onze democratie. Van de Wetering: ‘Dat is niet een kwestie van snel een programmaatje hier en even een experimentje daar; het is juist een kwestie van lange adem. Vaak verengt het gesprek zich tot tools of hippe instrumenten, maar door alle experimenten die er zijn gedaan weten we zo langzamerhand wat wel en wat niet werkt. Het gaat er nu om dat we die ervaringen verduurzamen en een vast onderdeel van de werkwijze laten worden. De ruimte voor participatie mag niet een toevalligheid zijn die afhankelijk is van de welwillendheid van een bestuurder of een ambtenaar.’ Om participatie te verankeren in de organisatie heeft de provincie een participatieleidraad opgesteld waarmee een zorgvuldig proces wordt geborgd.

*Dit is het eerste deel van een artikel uit Publiek Denken 37: Burgerparticipatie. Lees hier verder

Beeld: Patrick Laan

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *