nieuws Bestuurskracht

Burgerparticipatie in Amstelveen

Burgerparticipatie verloopt in Amstelveen volgens een duidelijk beleid: op basis van een gedegen analyse maakt de gemeente een plan, dat gaandeweg kan worden bijgesteld als dat wenselijk is. Want flexibiliteit is belangrijk, net als het managen van de verwachtingen, vindt Sharon Snoek, senior communicatieadviseur participatie bij de gemeente.

‘De gemeente Amstelveen faciliteert en begeleidt initiatieven van inwoners,’ vertelt Snoek. ‘Wij waarderen initiatieven en willen graag daarvoor de ruimte bieden. En we betrekken inwoners actief bij het beleid.’ Daarvoor heeft Amstelveen onder meer een speciaal digitaal platform: Denkmeeamstelveen.nl. Daarop kunnen inwoners hun ideeën en meningen kwijt rond specifieke projecten, zoals stadsvernieuwing of een nieuwe locatie voor een Jeugd Ontmoetings Plek, en bredere beleidsonderwerpen zoals de ontwikkeling van een visie op een gezonde leefomgeving.

Koffiekar
Amstelveen doet meer dan alleen online participatie, zegt Snoek. ‘Voor de visie op een gezonde leefomgeving bijvoorbeeld zijn we de stad ingetrokken met een koffiekar. Aan de hand van praatplaten zijn we met voorbijgangers in gesprek gegaan.’ En de gemeente luistert ook echt naar de inwoners. ‘Er moest bijvoorbeeld ergens een nieuw transformatorhuisje komen, daarvan hebben we er meer nodig, want het stroomnet raakt overbelast. Het energiebedrijf had een locatie uitgezocht, maar de mensen die daar woonden droegen een alternatief aan. Hun voorstel hebben we overgenomen.’

*Dit is het eerste deel van een artikel uit Publiek Denken 47: Burgerparticipatie. Lees hier verder

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *