nieuws Bestuurskracht

Coalitieakkoorden onder de loep

Woningnood, bestaanszekerheid en klimaat en energie zijn de onderwerpen die het meest genoemd worden in de coalitieakkoorden die nieuwe gemeenteraden de afgelopen maanden gesloten hebben. Dat blijkt uit onderzoek Platform31, in opdracht van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

De term ‘woningnood’ wordt tien keer zo vaak genoemd als in de coalitieakkoorden uit 2018. Daarbij is veel aandacht voor groepen die het extra moeilijk hebben op de woningmarkt, zoals mensen met een laag inkomen, starters, studenten, ouderen en arbeidsmigranten.

Door de verschillende crises, waaronder een naderende recessie, is ook bestaanszekerheid een thema van groot belang. Met uiteenlopende concrete maatregelen, zoals gratis openbaar vervoer, aanpak van schulden en het bestrijden van energiearmoede, willen gemeenten hun inwoners hierbij te hulp schieten.

Klimaat speelde ook al een significante rol in de vorige coalitieakkoorden, maar wordt nu nog belangrijker geacht. Zo’n 60 procent van de akkoorden noemt de term klimaatadaptatie, 80 procent de term energietransitie.

Lees hier de volledige analyse van de coalitieakkoorden

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *